Cicoarea se referă la plante perene din familia Astrei și crește în condiții de climă tropicală și temperată. Pentru prepararea băuturilor, se folosește partea rădăcină, care conține până la 75% din compusul organic inulin. Această substanță unică este o polizaharidă naturală utilizată în diabet pentru alimentația alimentară. Ușor de digerat de către organism, joacă rolul unui prebiotic puternic și, cu utilizarea regulată, crește rezistența organismului la efectele bacteriilor dăunătoare.
În plus față de inulină, beneficiile cicorii pentru organism se datorează prezenței a 12 vitamine care ne întăresc sănătatea
1
Beta-caroten - are un efect antioxidant și elimină radicalii liberi, oferind prevenirea cancerului.
2
Vitamina E-încetinește procesul de îmbătrânire, previne formarea trombilor și îmbunătățește funcționarea sistemului imunitar.
3
Tiamina-crește rezistența, previne dezvoltarea patologiilor neurologice.
4
Colina-curăță ficatul de excesul de grăsime.
5
Acidul ascorbic-întărește sistemul imunitar, previne răcelile.
6
Vitamina B5-îmbunătățește starea pielii, ajută la absorbția mai bună a altor nutrienti.
7
Piridoxina-este utilizată pentru stres și oboseală, îmbunătățește metabolismul, normalizează zahărul din sânge.
8
Riboflavina-este necesară pentru reglarea creșterii celulare și a funcționării complete a sistemului reproducător.
9
Vitamina K este o altă substanță care explică beneficiile cicoriei. Promovează o coagulare mai bună a sângelui și ia soartă în formarea țesuturilor osoase.
10
Vitamina PP-transformă substanțele nutritive în energie.
11
Retinolul-îmbunătățește vederea, asigură dezvoltarea celulelor, întărește dinții și părul.
12
Acidul folic-participă la sinteza ADN-ului și a aminoacizilor, susține activitatea sistemului cardiovascular și imunitar.
În plus față de vitamine, planta conține lactuloză, seleniu, fosfor, calciu, zinc. Un rol important în beneficiile sale pentru organism este jucat de fibrele dietetice, care asigură funcționarea corectă a intestinului și îmbunătățesc microflora. Consumul suficient de fibre vă permite să reduceți glucoza și colesterolul dăunător și, de asemenea, să reduceți sentimentele de foame, astfel încât evitarea supraalimentării va fi mult mai ușoară.
Având în vedere cât de util este cicoarea solubilă, este necesar să se menționeze conținutul său caloric scăzut – doar 21 kcal la 100 g de produs. Având în vedere că este nevoie de doar 5 g de pulbere pentru a pregăti o ceașcă, numărul de calorii din băutură va fi minim. Din acest motiv, poate fi folosit fără teamă de oameni care încearcă să scape de excesul de greutate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu